Huh, hoe kan gezonde voeding nou niet goed voor je zijn?

 

Regelmatig stoor ik me aan het bestempelen van voedingsmiddelen als gezond, zonder de context erbij te betrekken.

Begrijp me niet verkeerd. Natuurlijk kun je je beter voeden met voedingsmiddelen waar bouwstoffen, brandstof, vezels, vitaminen en mineralen in zitten zoals groenten & fruit dan jezelf vol stoppen met chocoladerepen en mergpijpjes.

 

Buikpijn & darmklachten

Dat is het algemene verhaal. Wanneer je gezondheidsproblemen hebt,  zoals buikpijn & darmklachten dan is de context enorm belangrijk. Als je deze klachten ervaart dan weet je hoe frustrerend het is om ogenschijnlijk gezonde voeding niet te tolereren. 

Op de afbeelding zie je groenten die doorgaans als gezonde keuze worden gezien. Als je spijsvertering soepel verloopt dan is dat waarschijnlijk ook zo. Wanneer je darmen onrustig zijn en je buik al opzwelt als je aan eten denkt, dan kan dat wel eens anders liggen.

 

SIBO & gezonde voeding

Bij SIBOSmall Intestine Bacterial Overgrowth –  is er bijvoorbeeld sprake van bacteriële disbalans in de dunne darm. Over het algemeen gaat het om bacteriën die er niet thuishoren. De meeste darmbacteriën horen namelijk thuis in de dikke darm.

Deze micro-organismen voeden zich voor een deel met de vezels uit je voeding. Wanneer je je klachten te lijf wilt gaan door vezelrijk te eten, want dat is wat vaak wordt gezegd bij buik- & darmklachten, dan houd je ongewild deze disbalans in stand.

 

Eet meer vezels?

Het ‘eet meer vezels’ adagium moet altijd in context gezien worden. Als je veel op kant & klare voeding, suikerrijke tussendoortjes en transvetten leunt en je ervaart bepaalde klachten dan is vezelrijke voeding zeker een goede eerste stap. Samen met meer water drinken 😉

Als je al gevarieerd eet, met de nadruk op verse, onbewerkte voeding, en toch nog gezondheidsproblemen ervaart dan zijn meer vezels niet per se het antwoord. Ze kunnen klachten zelfs in stand houden of verergeren, zeker als je SIBO hebt of gevoelig reageert op bepaalde stoffen.

 

Spijsverteringsproblemen

Dus, als je last hebt van:

  • opgezette buik
  • gasvorming
  • buikpijn
  • vermoeidheid
  • en gevoelig bent voor bepaalde voeding

En je je voeding hebt aangepast, zonder daarmee echte resultaten te boeken.

 

Voedingsadvies voor slimme & strategische keuzes

Laat je dan goed adviseren wat slimme & strategische keuzes zijn voor jou op het gebied van gezonde voeding. De weg naar optimale gezondheid is zelden een rechte lijn. Het is het pad van trial & error, waar je veel leert over wat je lichaam daadwerkelijk nodig heeft.

Daarbij is het goed te realiseren dat aanpassingen doorgaans niet voor altijd zijn. Zodra de balans hersteld is, kun je bepaalde voedingsmiddelen weer langzaam herintroduceren. Het maakt deze voedingsmiddelen dus niet ongezond, alleen is het beter ze in een bepaalde context voor een bepaalde periode weg te laten.

Het is net als bij een botbreuk. Je past je belasting een periode aan om de genezing te bevorderen. Je blijft niet de rest van je leven op krukken lopen.