Buikpijn en darmklachten

Ze komt bij mij in de praktijk voor aanhoudende buikpijn. Talloze goed bedoelde adviezen heeft ze inmiddels gekregen. Wanneer ze er over vertelt zie ik dat het haar raakt. Ze kijkt me met een pijnlijke blik aan…

Onverklaarde buikpijn, darmklachten & PDS

Ze heeft al meerdere onderzoeken gehad vanwege haar aanhoudende buikpijn, darmklachten & spijsverteringsproblemen. Ze kunnen niets afwijkends vinden. Maar als alles goed is, waarom heeft ze dan zo’n buikpijn vraagt ze zich terecht af.

Gezonde voeding & leefstijl

Ze heeft al heel wat dingen geprobeerd, pillen, poeders, you name it. Is alles gaan lezen over gezonde voeding en heeft hierop haar voeding aangepast. Daarbij is ze inmiddels bijna een expert op het gebied van gezonde leefstijl. Het heeft allemaal wel enig effect, maar niet het resultaat waar ze naar verlangt.

‘Misschien zit het wel tussen mijn oren’ zucht ze vertwijfelt. Haar schouders zakken langzaam naar voren. Ze voelt zich onbegrepen en alleen.

 

Onbegrepen buikpijn & darmklachten

Ik hoor dit vaak in mijn praktijk. Onbegrepen & onverklaarde buikklachten zijn heel vervelend, een enorm energielek. Je buik kan je flink in de weg zitten. De goedbedoelde adviezen van je omgeving kunnen je soms het gevoel geven dat je er niet genoeg aan doet. Terwijl je juist al van alles geprobeerd hebt.

Buikpijn, een opgezette buik, darmklachten, obstipatie, diarree, maagpijn, spastische darm, opgeblazen gevoel, lekkende darm, prikkelbaar darm syndroom. Er gebeurt van alles in je buik en daarbij gaat er wel eens iets mis. Als je regelmatig last van je buik hebt, dan is dat super frustrerend. Wanneer je met Google zelf een diagnose probeert te bepalen, merk je dat je in meerdere hokjes past. Een eenduidig antwoord krijg je niet.

Wat inzicht in de achterliggende oorzaak van je buikpijn & darmklachten je oplevert 

Dat laat ik je in dit artikel weten, waarin het belang van je buik, darmen & spijsvertering voor je gezondheid centraal staat. Daarbij wordt ingegaan op verschillende buikklachten, hoe deze zich uiten en wat mogelijk onderliggende oorzaken kunnen zijn. Ik ga onder meer in op:

  • Het belang van je buik voor je gezondheid
  • Buik vol emoties
  • Buik – Brein connectie, de buik als tweede brein
  • Microbioom & darmflora
  • Darmklachten
  • Prikkelbaar darm syndroom
  • Lekkende darm
  • Obstipatie
  • Maagpijn & maagklachten
  • Opgezette buik & opgeblazen gevoel

Waarom je buik het zenuwcentrum van je gezondheid is

Misschien heb je niet zo’n warme band met dit belangrijke centrum van je lichaam. Dat is niet zo gek. Een buik kan in de weg zitten. De fitness industrie labelt de buik als ‘probleemzone’. Tenzij je een sixpack hebt, overheerst over het algemeen de onvrede over de buik.

Daarbij legt de kennismaatschappij veel nadruk op het hoofd, waarbij de rest van het lichaam een soort vervoermiddel van het hoofd is. Mogelijk herken je dit, voel je je een hoofd op pootjes. In je lijf zakken of verbinden met je buik, het lukt je niet. Turbulentie en getijden in je buik onderdruk of verdoof je, bij voorkeur met een fijne bubbel of een goede whisky.

Fysiek en fysiologisch gezien gebeurt er achter de schermen veel in je buik. Belangrijke organen hebben er een vaste stek. Ze vormen een geoliede machine die zorgt voor de voedselvertering, de opname van voedingstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Elk orgaan heeft specifieke taken, maar altijd in samenhang met die van de anderen. Naast het voeden van het lichaam met bouwstoffen draait het daarnaast om brandstof voor energieproductie op celniveau. Want de machine moet wel in beweging blijven natuurlijk.

De darmen spelen een belangrijke rol in de synthese van bepaalde vitamines & hormonen. Daarbij zijn de darmen druk met de aanmaak van neurotransmitters zoals serotonine (gevoel van geluk & tevredenheid), GABA (brengt rust in zenuwstelsel) en dopamine (hoort bij het beloningssysteem). Ondanks dat deze stoffen als neurotransmitters geassocieerd worden met het brein, worden ze deels aangemaakt in de darmen. Vandaar dat uit steeds meer onderzoek de rol van de darmen bij depressie naar voren komt. 

Wist je trouwens dat ongeveer 70% van je immuunsysteem in je dikke darmen huist? Daar zit ook het grootste gedeelte van je microbioom, je eigen unieke ecosysteem van micro-organismen die je helpen gezond te blijven. Het microbioom helpt onder andere bij de groei en celdeling van immuun cellen. Vandaar dat een gezonde diversiteit van de darmflora ontzettend belangrijk is.

Buikgevoel: emoties & de buik

In de taal spelen de buik en organen een centrale rol bij het beschrijven van emoties. De liefde gaat door de maag, we hebben vlinders in de buik, een steen op de maag, we spuwen ons gal, vertrouwen op ons buikgevoel of zien groen van jaloezie.

 

Element Hout

Groen is de kleur die hoort bij het element Hout, waar de lever & galblaas de Yin & Yang organen van zijn. Verstoring van deze energie kan zich uiten in woede, frustratie, jaloezie en afgunst. Dat vind ik zo mooi aan Chinese Geneeskunde [link], deze verbindingen. In de Nederlandse cultuur groeien we daar niet zo mee op, maar als je er goed naar kijkt zie je hoe herkenbaar en praktisch toepasbaar ze zijn.

Element Vuur

Het element Vuur omvat het hart en de dunne darm. Natuurlijk horen daar gevoelens van liefde en vreugde thuis, wanneer de hart energie in balans is. Wanneer deze uit evenwicht raakt, dan kan dit resulteren in haat, ongeduld en je opgejaagd voelen. Deze emoties en de weerstand die ze veroorzaken resulteren in heethoofdig zijn. En dat kan je uit je slaap houden.

 

Element Aarde

Bij het element Aarde horen de milt en de maag. Maaltijden die ons voeden zorgen ervoor dat we geaard blijven. Piekeren en zorgen brengen de aarde energie uit balans. Je merkt dit aan je spijsvertering, het kan resulteren in een opgezette buik, winderigheid, obstipatie en/of diarree.

 

Element Metaal

In het element Metaal zijn de longen en de dikke darm vertegenwoordigd. Via de longen komt de lucht naar binnen en de energie van de longen heeft een dalende beweging. Deze is gelinkt aan de dalende beweging van de dikke darm, die uiteindelijk de ontlasting afscheidt. Wanneer deze energie uit balans is, dan kun je last krijgen van een opgezette buik, buikpijn maar ook obstipatie. Wanneer je in het dagelijks leven moeite hebt met loslaten, dan verloopt de stoelgang doorgaans ook niet soepel. 

 

Element Water

Het element Water omvat de nieren en de blaas, inclusief de geslachtsorganen. Dit is een diep niveau en de plek waar angst en trauma wordt opgeslagen. Al die dingen die we in het leven ervaren waar we niet adequaat mee om kunnen gaan op dat moment stoppen we diep weg. Emoties zijn energieën in beweging (emotion, energy in motion) en energie wil bewegen. Wanneer je dit ergens weggestopt en de deksel erop probeert te houden dan kost dit energie. Na verloop resulteert dit in klachten, vage klachten die niet makkelijk te duiden zijn.

Het mooie aan Chinese Geneeskunde is dat door middel van de vragen in het intakegesprek, de pols- en tongdiagnose veel over de toestand van het lichaam duidelijk wordt. 

Hoe je buik & brein onlosmakelijk verbonden zijn

In de Westerse kijk op gezondheid is steeds meer een verschuiving merkbaar en wordt de onlosmakelijke verbinding tussen de buik, de darmen en het brein steeds verder ontrafeld. Er zijn onderzoeken naar de rol van de darmen bij angstdepressie en het hoe een voedingspatroon zoals intermittent fasting of periodiek vasten bescherming kan bieden tegen hersenaandoeningen zoals Alzheimer, MS en epilepsie.

Het onderzoek ‘Hersenen in je buik?‘ van arts-onderzoeker V. Melotte (Maastricht UMC+) heeft in 2019 de vierde Klokhuis Wetenschapsprijs (NTR) gewonnen. Er komt steeds meer aandacht voor de verbinding tussen de darmen en het brein.

Vanuit holistisch perspectief is het altijd al van belang om alles in verband te zien, bovenstaande maakt nog maar weer eens duidelijk hoe belangrijk dit is. Voor de aanpak van klachten, het verminderen van symptomen maar met name voor het achterhalen van de oorzaken. Iets staat nooit op zichzelf. Er zijn verschillende manieren waarop de buik en het brein elkaar beïnvloeden.

Je buik en het spijsverteringsproces dat daar huist zorgt voor de vertering van voedingstoffen, de opname en de uitscheiding ervan. Eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen worden via interne netwerken verspreid om cellen te voeden. Ook de hersencellen hebben deze voeding nodig, waardoor het brein voor een groot deel afhankelijk is van de spijsvertering in de buik voor brandstof. Is er onvoldoende brandstof of niet de juiste, dan kun je tijdelijk last krijgen van hersenmist en voelt je hoofd alsof het gevuld is met watten. 

Het zenuwstelsel – tweede brein

Een andere verbinding tussen buik en brein hangt samen met de 10e hersenzenuw, de Vagus Nervus. Bij deze verbinding speelt het autonome zenuwstelsel een centrale rol. Het orthosympatisch deel zorgt voor activiteit (Yang), het parasympatische deel zorgt voor rust & herstel (Yin) en speelt een hoofdrol bij spijsverteringsprocessen. Bijvoorbeeld door het stimuleren van speekselafscheiding en peristaltiek. De 10e hersenzenuw Vagus Nervus verbindt als belangrijkste parasympatische zenuw buik en brein.

Het enterisch zenuwstelsel, ook onderdeel van het autonome zenuwstelsel, speelt een rol bij hartslag, spijsvertering, stress, regelt de functies van het maagdarmstelsel en is gerelateerd aan neurologische functies. Dit zenuwstelsel kan als zelfstandig systeem functioneren, het communiceert over het algemeen met het autonome zenuwstelsel door middel van de Vagus Nervus en het orthosympatisch zenuwstelsel.

Het enterisch zenuwstelsel wordt ‘buikbrein’ of ‘tweede brein’ genoemd. Eerdere studies hebben aangetoond dat er een link is tussen het enterische zenuwstelsel en bijvoorbeeld het ontstaan van depressie.

Bovengenoemde maakt duidelijk dat de Westerse medische wetenschap een inhaalslag maakt op de concepten van bijvoorbeeld Chinese Geneeskunde. Deze wetenschappelijke validering is belangrijk, ook voor de acceptatie van de principes van de Chinese Geneeskunde. In 2019 kreeg Professor Boesmans van Universiteit Maastricht en UHasselt de Vidi-beurs toegekend om gedurende vijf jaar een onderzoeksteam te leiden voor nieuwe inzichten en het verder ontrafelen van het enterisch zenuwstelsel.

De neurotransmitter serotonine wordt voor het grootste gedeelte in de darmen aangemaakt, veel meer dan in de hersenen. Neurotransmitters zijn stoffen die in de hersenen zorgen voor het doorgeven van signalen, met name die zenuwimpulsen tussen zenuwcellen en spiercellen. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Serotonine is van invloed op je humeur, en speel dus een rol bij stemmingswisselingen. Het beïnvloed je perceptie van de werkelijkheid en zorg ervoor dat je lekker in je vel zit. Daarnaast heeft het invloed op je zelfvertrouwen en basale zaken als emotionele gezondheid, slaap en eetlust. Reden genoeg om goed te zorgen voor de gezondheid van je darmen.

Microbioom & darmflora: je interne ecosysteem

Eigenlijk is darmflora een hele gekke naam, het heeft namelijk niets met het plantenrijk te maken. Al zou het misschien fijn zijn als het daar wat vaker naar bloemetjes zou ruiken. 

Je darmflora bestaat uit micro-organismen, een verzameling van verschillende soorten bacteriën, schimmels, protozoën en archaea. Wist je dat je over tien keer meer micro-organismen beschikt dan over menselijke cellen? Gek idee toch, dat je in symbiose leeft met een ecosysteem van organismen die keihard voor je werken om je gezond te houden, die fysiologische processen in je lichaam ondersteunen maar feitelijk niet menselijk zijn. 

Het zijn bezige bijtjes die je helpen bij de spijsvertering & stoelgang en bij het produceren van stofjes zoals vitamines & neurotransmitters. Een grote diversiteit aan bacteriën is belangrijk aangezien ze allemaal een eigen functie hebben en een eigen plekje in je spijsverteringskanaal. Als je darmflora sterk en divers is, dan kunnen deze goede bacteriën voorkomen dat ziekmakende bacteriën en andere pathogene factoren een plekje veroveren in je darmen. Zo spelen ze een rol bij je weerstand, maar dat doen ze ook nog op een andere manier.

 

Immuunsysteem en de darmen

Want wist je dat zo’n 70% van je immuunsysteem in je dikke darm zit?  Het grootste deel van je microbioom is daar ook te vinden. Het speelt een belangrijke rol bij groei en deling van immuun cellen, om ziekteverwekkers uit het veld te ruimen. Verder helpen de micro-organismen van onze darmflora bij ontstekingsreacties en ontgiften.

Nu lijkt het misschien of het een harmonieus Shangri-La in je darmen is. Niets is minder waar. In de natuur heerst competitie, zo ook in je darmen. De micro-organismen gaan de strijd met elkaar aan om te overleven en gedijen. Hiervoor hebben ze een gereedschapskistje met chemicaliën die er op gericht zijn om de opponent uit de weg te ruimen. Deze strijd kan ongemak en een opgezette buik geven.

Wist je dat penicilline is afgeleid van dit natuurlijke proces? Het is gebaseerd op een chemisch stofje van een schimmel die de strijd aan gaat met een bepaalde bacterie.

Darmklachten

Bovenstaande maakt duidelijk hoe mooi en tegelijkertijd complex ons lichaam is. Alles hangt met elkaar samen, een disbalans op één gebied resulteert in een reactie elders. Dat herken je waarschijnlijk wel. Het maakt eveneens duidelijk waarom buikklachten zo hardnekkig kunnen zijn en de effecten ervan niet beperkt blijven tot je buik. Er is doorgaans altijd sprake van een bepaalde gelaagdheid in de problematiek. De klachten zijn in de loop van de tijd ontstaan en verergerd. Hierdoor vergt de aanpak tijd, geduld en trial & error. De weg van herstel is zelden lineair, het is meer een cyclisch proces. Een proces waarbij je steeds meer over je lichaam te weten komt en steeds beter leert luisteren naar wat je lijf nodig heeft.

Prikkelbaar Darm Syndroom – PDS

Prikkelbaar Darm Syndroom is een lekker container begrip. Als je buikpijn, darmklachten, opgezette buik, rommelende darmen, obstipatie en/of diarree hebt en er is niets afwijkends te vinden dan ligt het labeltje PDS al voor je klaar. Helaas hangt er geen praktische oplossing vast aan dit label. Je zoektocht is dus niet ten einde.

Een eenduidige oplossing is lastig omdat er diverse factoren een rol spelen. Deze zijn voor iedereen weer net iets anders. Er zijn verschillende stukjes die uiteindelijk de puzzel oplossen. Yoga, meditatie en andere stressmanagement technieken zijn van belang. Voeding en eetgewoonten spelen een rol. De gezondheid van de darmflora, een gezonde werking van de organen en de spijsverteringsprocessen van vertering, absorptie en eliminatie zijn essentieel.

Als je organen & weefsels niet goed voorzien worden van energie en bloed, dan tast dit de aanvoer van zuurstofrijk bloed en voedingstoffen aan. Je kunt jezelf dan op nog zo’n gezonde maaltijd trakteren, de resultaten ervan zullen niet optimaal zijn. Vandaar dat Chi Nei Tsang  buikmassage therapie en Acupunctuur mooie manieren zijn om het zelf herstellend vermogen van het lichaam een boost te geven. Weefsels worden los gemaakt en eventuele verklevingen worden soepeler. Pijnklachten nemen af en er ontstaat ruimte. Door de specifieke technieken komt de zelfherstel modus van het lichaam in de actiestand. 

Emotionele spanningen en stress spelen naast het fysieke component zeker een rol bij PDS. De samenhang van emoties met de organen is eerder in dit artikel beschreven. Een onderliggend probleem dat kan spelen bij PDS is een lekkende darm of leaky gut. Daarover nu meer.

Lekkende Darm – Leaky Gut

Een lekkende darm klinkt natuurlijk een beetje griezelig. Het laatste dat je wilt is dat er iets lekt in je buik. Als je buikpijn en darmklachten je al bezorgd maken, dan helpt dit idee niet om een gerust gevoel te krijgen. Vandaar dat het goed is om de context te begrijpen, zonder dat het hier al te technisch wordt.

Je darmwand heeft van nature een doorlaatbare structuur. Vanuit de darm worden door de darmwand voedingstoffen doorgelaten die in de bloedbaan terecht komen op weg naar hun nieuwe bestemming om je lichaamsweefsels & -cellen te voeden & versterken. Ook overtollig vocht wordt door de darmwand gelaten, zodat de stoelgang indikt voordat het wordt afgescheiden. Pathogene factoren en andere elementen blijven in de darm op afgevoerd te worden. Het weefsel van de darmen heeft hiervoor een specifieke structuur die bij uitstek geschikt is voor deze functie.

Deze poreuze structuur kan aangetast worden wanneer voeding de darm bereikt die een irriterend effect heeft. Gluten en sommige vezels zijn hiervan een voorbeeld, net als bepaalde geur-, kleur- en conserveringsmiddelen. Hoe vatbaar je hiervoor bent hangt van een aantal factoren af. Er kan een genetisch component zijn, het is tevens een samenspel tussen voeding en de gevoeligheid van de darm, waarbij stress in de ruimste zin van het woord eveneens een rol speelt. Want misschien ervaar je zelf de stress van je hectische leven en onregelmatige eetpatroon niet als overmatig en zie je je fanatieke sportbeoefening als welkome uitlaatklep, je lichaam kan dat anders ervaren.

Hierdoor kan de doorlaatbare structuur van de darmwand, het fijnmazige weefsel, beschadigen. De structuur wordt aangetast en net als een elastiekje dat teveel is gestretcht verliest het zijn veerkracht en elasticiteit. Hierdoor wordt de doorlaatbaarheid groter en komen ook grotere deeltjes in de bloedbaan terecht die normaal door de structuur van het weefsel zouden worden tegen gehouden. Dit zorgt voor irritatie, ontstekingen en zelfs auto immuniteit ziekten.

Natuurlijk heeft het lichaam een enorm zelfhelend vermogen. De cellen van de darmwand vernieuwen zich elke 3-5 dagen. Dit is ook waarom je soms goed op voeding lijkt te reageren en het de volgende keer weer helemaal mis is. Je lichaam kan de schade wel herstellen, maar als je iets een paar dagen achter elkaar eet dan heeft je lichaam niet de tijd gehad om goed herstel uit te voeren. Het is dus ook niet zo dat als je geen klachten krijgt, er geen schade optreedt aan de kwetsbare darmwand.

Leaky gut is vaak een onderliggende factor syndroom bij Prikkelbaar Darm Syndroom – PDS – en spastische darm. Vandaar dat het belangrijk is om deze klachten vanuit holistisch perspectief te beschouwen. En als je verteld is dat het tussen je oren zit, een stukje hierboven kun je lezen over de innige band tussen buik & brein dan kan daar inderdaad een kern van waarheid in zitten. Want naast dat je darmen van invloed zijn op je lichamelijke gezondheid beïnvloeden zij ook je stemming, geheugen en gedrag. Nieuwsgierig naar welke supplementen kunnen helpen bij lekkende darm – leaky gut? Ontdek het hier

Obstipatie 

Obstipatie is niet alleen bijzonder frustrerend, het zware gevoel kan al je energie wegtrekken en je hele dag beïnvloeden. Bovendien kan het bijzonder pijnlijk zijn. De één heeft er dagelijks mee te maken, anderen alleen tijdens vakanties of stressvolle periodes. Op het eerste gezicht lijkt niet kunnen poepen hetzelfde voor iedereen. Maar er zijn verschillende vormen en manieren waarop het zich uit. Vandaar dat een holistisch perspectief van belang is. 

De aanpak van constipatie is vaak gericht op symptoombestrijding. Bijvoorbeeld door het bevorderen van de stoelgang met vezels, laxeermiddelen of kruidenthee. Als je al langer problemen met de stoelgang hebt, dan weet je dat laxeermiddelen je uiteindelijk verder van huis brengen. Waarschijnlijk heb je ook gemerkt dat meer vezels ook niet voldoende helpt. Probleem met deze adviezen ligt er in dat ze gericht zijn op het symptoom, niet op de onderliggende oorzaak van de klachten. 

Er zijn namelijk verschillende verschijningsvormen van een stoelgang die niet soepel verloopt. Bij de ene persoon is de stoelgang niet frequent maar wel soepel, bij de andere is het hard, droog en pijnlijk en bij weer een ander komt het er heel moeilijk uit. Al deze vormen vergen een andere aanpak van het probleem & het wegnemen van de oorzaak. Waarbij het belangrijk is om op te merken dat een problematische stoelgang vanaf de geboorte vaak een aandachtspunt blijft.

Maagpijn & maagklachten

Je spijsverteringskanaal kun je zien als een soort buis van mond tot kont. Deze buis is voorzien van spierweefsel die via peristaltische bewegingen het voedsel voortbewegen. Door de samentrekkende beweging komt het steeds verder je systeem in. Op elke plek is het terrein anders en worden weer andere functies uitgevoerd. 

Wanneer je iets eet of drinkt komt dit via de mond en de slokdarm in de maag terecht, het eerste deel van je spijsverteringskanaal. Je spijsvertering begint echter al in de mond. In je speeksel worden spijsverteringsenzymen afgescheiden die helpen bij het verteren van met name de koolhydraten. Dat is de reden waarom ‘het water je in de mond loopt’. Je lichaam bereidt zich voor op wat gaat komen. Daarom is het kauwen van voedsel voor je het doorslikt belangrijk, zeker als je spijsverteringsproblemen hebt. De spijsvertering gaat verder in de maag en wordt afgerond in de dunne darm.

In de maag helpt het maagzuur je bij de vertering, ook de eiwitten komen hier aan de beurt. Even kort door de bocht is je maag een soort zak met zuur die door samentrekkende bewegingen het voedsel verder afbreekt.

De voedingstoffen die zo vrij komen worden gebruikt als bouwstoffen en energie. Je maag is geen blender, dus hoe beter je kauwt hoe fijner dit is voor de werking van je maag. Aan grote stukken voedsel heeft de maag een taaie klus, wat kan leiden tot fermentatie en gasvorming. Dit kan zich uiten in een opgeblazen gevoel, zure oprispingen, zuurbranden, boerende hik. Ook een vieze mondgeur kan het gevolg zijn. 

Vanuit de Chinese Geneeskunde [link] gaat de maag niet alleen over het verteren van voedsel, maar ook over het verteren van emoties. Vaak wordt dan gesproken over het gevoel van een knoop in je maag hebben of een steen op je maag. Wanneer kinderen lopen met onverwerkte emoties van de dag geven ze ook vaak aan buikpijn te hebben.

Een veel voorkomend misverstand wanneer iemand last heeft van brandend maagzuur is dat er teveel maagzuur is. Om het ongemak aan te pakken wordt dan vaak een maagzuurremmer gebruikt. Deze zorgt tijdelijk voor minder maagzuur waardoor de symptomen voor een poosje afnemen. Het gebruik hiervan kan de spijsvertering aantasten omdat het maagzuur juist nodig is voor een goede afbraak van voeding. Hierdoor is het mogelijk een gebrek aan bepaalde voedingstoffen te krijgen en kan vermoeidheid optreden. Eveneens kan gebruik van maagzuurremmers leiden tot darmklachten.

Bij maagpijn, zeker wanneer het langer aanhoud of regelmatig terugkeert, is het uiteraard belangrijk medisch advies in te winnen. Daarnaast is het goed om naar voeding en eetgewoonten te kijken. Je helpt je maag enorm door voedsel zo vloeibaar mogelijk te kauwen voor dat je het doorslikt, rustig en ontspannen te eten en niet te laat ’s avonds te eten. Even snel iets tussendoor eten, on the go of nog even iets naar binnen schuiven voor het slapen gaan, daar doe je je maag geen plezier mee.

Opgezette buik

Wanneer je regelmatig een opgezette buik hebt, dan hoef ik je niet te vertellen hoe ongemakkelijk en gênant dit soms kan zijn. Het kan zijn dat je in de ochtend opstaat met een opgezette buik, soms ontstaat het in de loop van de dag. Misschien merk je dat het samenhangt met voeding en soms weer niet. Enorm frustrerend.

Een opgezette buik kan samengaan met een opgeblazen gevoel of een harde buik. Het is altijd van belang om te kijken wat de oorzaak is. Deze kan inderdaad liggen bij voeding, maar dat is meestal niet het enige. Eetgewoonten spelen een rol, eet je te snel, kauw je voldoende, eet je wanneer je onder spanning staat. Ook een dysbiose van de darmflora kan daarbij een rol spelen, waarbij de darmflora onvoldoende in balans is om een gezonde spijsvertering te ondersteunen. Dit kan zijn door onvoldoende diversiteit, teveel ziekteverwekkers of door SIBO. In een gezond systeem zitten de meeste bacteriën in de dikke darm. Bij SIBO – Small Intestinal Bacterial Overgrowth is dit uit balans en zijn er teveel in de dunne darm aanwezig. Deze verstoren de normale functie van de dunne darm en zorgen voor gisting en de vorming van gas.

In de Chinese Geneeskunde wordt dit aangeduid als stagnatie van energie. Als in een ballon is de energie gevangen en het kan geen kant op. Chi Nei Tsang buikmassage therapie in combinatie met Acupunctuur kan goed ingezet worden om de energie weer te laten stromen.